Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

SUDA DOĞUM

Su altında yapılan doğumlarda asıl amaç, gebelerin streslerinin azaltılması, kullanılan ağrı kesici ilaçların azaltılması ve vajina kaslarının oldukça gevşemesi sonucunda; doğum daha hızlı ve daha kolay seyreder.
Suda Doğum

Bu doğumun özelliği adından da anlaşıldığı üzere ılık su havuzunda doğumun gerçekleşmesidir. Öncelikle kadın doğum uzmanı, suda doğum için bir engel olup olmadığına karar vermelidir. Doğumun öncesinde kadın duş almalı sonra da bağırsağın boş olması gerektiği için lavman yapılmalıdır. Hamile, rahim açıklığı 4 cm olduktan sonra havuza oturulur.

Suda Doğum'un Avantajları

  • Ilık su rahatlatır
  • İlaç kullanılmaz
  • Vajinal doku esner
  • Bebek için avantajı tartışmalıdır!

Suda Doğum Yapılamayacak Durumlar

  • Annede Hipertansiyon, diabet varlığı
  • Plasenta previa, plasenta dekolmanı
  • Bebeğin anne karnında duruşu normal değilse
  • Bebek küçükse
  • Doktor yoksa
  • Doğum uzamışsa
  • Bebek strese girmişse
  • Sonuç olarak her gebe farklıdır, her gebenin gebelik süreci de farklıdır. Bu yüzden doğumunun nasıl olacağı kadın doğum uzmanı tarafından belirlenir.

Su altında yapılan doğumlarda asıl amaç, gebelerin streslerinin azaltılması, kullanılan ağrı kesici ilaçların azaltılması ve vajina kaslarının oldukça gevşemesi sonucunda; doğum daha hızlı ve daha kolay seyreder.

Bazı hastanelerde suda doğum için özel olarak hazırlanmış küvetler bulunur. Suyun çok sıcak olması durumlarında anne adaylarında kan dolaşımı değişimi veya tansiyon düşüklüğü yaşanabilir. Bu durum anne ve bebeği risk altına alabilir. Suda uzun süre kalan gebelerde de sıvı kaybı yaşanabilir.

Suda Doğum ve Normal Doğum Arasındaki Farklar

Her iki doğum çeşidinin yarar veya zarar etkisi açısından birbirine karşı çok üstün avantaj ya da dezavantajları bulunmamaktadır. Son yıllarda suda doğum pek çok çift tarafından tercih edilmektedir. Tabi bu konu hastanelerin koşulları, hekimin tecrübesi ve eşlerin görüşleri dikkate alınarak değerlendirilir.

Suda doğumda normal doğumdan dolayı oluşacak komplikasyonların oluşmadığı görülmektedir. Ancak, suda doğum anne ve bebek için daha az risk teşkil eder. Aksine sıcak su kişiyi rahatlatır ve kaslarının gevşemesini sağlar. Bu durum anneyi rahatlatarak daha kolay doğum yapmasını sağlar.

Yine çoğu gebe de suda doğum yerine normal doğumu tercih eder. Sıcak su annenin kan dolaşımını etkileyebilir. Bu durum bebeğin ciğerlerine direk olarak su dolma olasılığını göz önünde bulundurursak bebek doğduğu anda suyun içerisinde sıkışabilir ve nefes alırken suyu içine çekebilir.

Her iki doğum metodunda da mutlaka anne ve bebek için risk her zaman vardır.

  • M
    Mervsirin09.08.2018

    Merhaba hocam 20 yaşındayım bu zamana kadar hiç cinsel ilişkim olmadı. Vajinamda şekil bozukluğu var, iç dudaklarım baya bi sarkık bana bi zararı yok ama cinsel ilişkide sıkıntı olur mu ilerde bana zararı dokunur mu?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Bu estetik görüntü önemi sanan bağlı kuzu

Güncelleme Tarihi: 05.12.2018
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353