Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

GEBELİK TAKİBİ

Gebe kaldığınız ve genetik rahatsızlıklarla ilgili herhangi bir test yaptırmadınız. Endişelenmeye hiç gerek yok. Sizin ve bebeğiniz sağlığını korumak amacıyla tüm tedbirlerin alınması mümkündür.
Gebelik Takibi

Günümüzde gebelik sürecinde bebeği etkileyebilecek bir çok faktör  gebelikten önce belirlenebilmektedir. Bu sayede gebelik sürecinin hem anne hem de bebek açısından iyi  geçmesi mümkün olabilmektedir. Annenin taşıdığı riskler konusunda anne bilgilendirilerek gebelik süreç ve sonucunu iyileştirebilecek girişimlerde bulunulabilir. Bu nedenle sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek, potansiyel riskleri ve durumları belirlemek ve problemsiz olarak sonuca ulaşmak için gebe kalmadan önce uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesinde yarar vardır.

Gebelik Takibi Ankara

Eğer daha önceden saptanmış olan alerji, astım, diyabet, hipertansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklarınız mevcut ise bu durumun doktorunuza muhakkak bildirilmesi gerekmektedir. Özellikle ilk trimester (ilk 12 hafta) söz konusu kronik rahatsızlıklar için varsa sürekli kullandığınız ilaçların gebeliğe uygun olanlarla değiştirilmesi veya tedavi programının gebeliğe uygun güncellenmesi söz konusu olacaktır. Bu hem annenin hem de fetus’un sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Örneğin kronik astım hastalığı gebelikte kandaki oksijen miktarının ve fetus’e kan akışının azalmasına neden olabilmektedir. Astım’ın etkilerini azaltmak için sigara ve tüm allerjen maddelerden uzak durulması gerekmektedir. Çoğu astım ilaçları gebelikte de kullanılabilmektedir. Ancak yine de gebelik süresince hastalık ile ilgili yaşanacak rahatsızlıkların ve değişimlerin muhakkak doktorunuza bildirilmesinde yarar vardır. Şunu da belirtmek gerekir ki, astım rahatsızlığı olan bazı gebelerin bu rahatsızlıklarında azalma hatta gebelik süresince hiçbir astım atağı ile karşılaşmamaları da mümkündür.

Bunun dışında bazı genetik rahatsızlıklar gebelik sürecini ve fetus’un sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle sizin veya eşinizin ya da ailelerin geçmişinde tespit edilmiş bir genetik rahatsızlık varsa ya da bunun varlığından şüphe duyuyorsanız mutlaka bir genetik test yapılmasında ve rahatsızlık varsa durumun tespit edilmesinde yarar vardır. Gebe kaldığınız ve genetik rahatsızlıklarla ilgili herhangi bir test yaptırmadınız. Endişelenmeye hiç gerek yok. Sizin ve bebeğiniz sağlığını korumak amacıyla tüm tedbirlerin alınması mümkündür.

Gebelik öncesinde başlayıp doğuma kadar sürecek olan bu takip maksimum 13 ziyaretten oluşacaktır.

Gebelik Takibi Programı

Bu ziyaretlerde hekiminiz sizden gebelikle ilgili bilgiler alınacak ve aşağıda belirtilen bazı testler yapılacaktır.

  • Kan grubu ve Kan sayımı,
  • Kan şekeri testi,
  • İdrar testiniz,
  • Rubella ( Kızamıkçık ) analizi,
  • Hepatit testi,
  • VDRL, sifilis yani frengi testi
  • Smear (rahim ağzı sürüntü testi),
  • Ultrason görüntüleme
  • Çeşitli enfeksiyon ve hormon taramaları,
  • Genetik, karyotip ve immünolojik çeşitli araştırmalar (Eğer hekiminiz uygun görürse).

Kanda veya idrarda gebelik testinin pozitif oluşu bir kadının gebe olduğunun ilk göstergesidir. Fakat bunun hekiminiz tarafından doğrulanıp gebeliğin gidişatının normal olup olmadığı değerlendirilmelidir. Merkezimizde gebelik izlemi, ikili ve üçlü tarama testleri, ultrasonografi, nuchal translucency ( Ense kalınlığı) ölçümü, amniyosentez yapılmaktadır.

Gebelik Takibinin Amacı

  • Hem annenin hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını kontrol altında tutmak,
  • Alınması gereken gıda takviyeleri ve beslenme düzeni konusunda bilgilendirmek,
  • Hamilelik süresince oluşabilecek rahatsızlıkları gidermek veya şikayetleri azaltmak,
  • Yüksek risk oluşumuna neden olabilecek sorunları gözlemlemek.

Gebelik Takibinin Planlanması Durumuda Yapılacaklar

Gebelik oluşmadan önce henüz planlama aşamasında doktora başvurduğunuzda anneye çeşitli tahliller ve tetkikler yapılır. Bunların sonuçlarına göre ise gebelik açısından oluşabilecek riskler önlenmeye çalışılır. Örneğin annede kansızlık varsa gebelikten önce düzeltilir. Kızamıkçık ve benzeri enfeksiyon hastalıklarını geçirip geçirmediği araştırılır. Gebelik sırasında geçirmemesi için çok dikkatli olunması gerekir, çünkü, gebelikte bu enfeksiyonu geçirmek gebelik boyunca sorunlara neden olabilir. Anne adayı aşırı kilolu ise,  gebelik öncesi kilo vermesi önerilir. Anne adayında diyabet söz konusu ise gebelik öncesi kan şekeri mutlaka düzenlenmelidir.

Gebe adaylarına ilaç, sigara ve alkol tüketilmemesi konusunda uyarılar yapılmalı

dır. Her ayda 1 muayeneye çağrılır ve annenin tansiyonu ve kilosu ölçülür. Bazı aylarda yapılan tahlil ve tetkikler yapılır,  bebeğin kilosunun ayına göre normal olup olmadığı ultrason ile değerlendirilir. Doğuma yakın dönemde normal doğum konusunda yaklaşık bir tahmin yürütülür ama bazı durumlarda bebek ters durduğu için veya başka sebeplerlerden dolayı normal doğumun başlaması beklenmez ve sezaryen günü belirlenir. Annenin gebeliği boyunca beslenmesi ile ilgili olarak multivitamin desteği önerilmelidir.

Gebelik takibi ile ilgili haftalık olarak doktorunuzun hangi konuları takip ettiğini öğrenmek için lütfen detaylı haftalık gebelik takibi sayfamızı ziyaret ediniz.

  • Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?

    ❤ Gebelik sürecinde gerek anne baba gerekse yakın akrabaların ilk merak ettiği şey açıkçası Sağlığından sonra ilk olarak bebeğin cinsiyeti oluyor. Yumurta hücresinde iki tane (XX),Sperm Hücresinde 1 X, 1 Y (XY) bulunur. Spermlerin bazıları Y de bazıları X te, taşınır. Yumurta ile spermin birleştiğinde yumurta hücresinden mutlaka 1X gelirken sperm hücresinden gelen X bebeği kız, sperm hücresinden gelen Y ise bebeği erkek yapar. Yani bebeğin cinsiyetini erkekten gelen kromozomun ne olduğu belirler.

    Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?

    Anne karnındaki bebeğin cinsiyeti rahme Yerleştiği andan itibaren bellidir. Ama bunun bizler tarafından yani hekimler tarafından tespiti yani ultrason ile görüntülenmesi için Bebeğin belirli bir büyüklüğe ulaşması ve organlarının gelişmesi gerekir. Ultrasonda ilk cinsiyet 11. haftadan itibaren ama daha çok 12 - 13. haftada söylenebilir fakat yanılma oranı yüksek olduğu için bir hafta aralıklarla kontrol edip 16. haftada netleşmesi hem gebe, ailesi hem de hekim açısından doğru olandır.

    Bebeğin pozisyonu, bacaklarının kapalı olup olmaması, annenin bağırsaklarında gaz olması, göbek kordonunun bacaklarının arasından geçmesi gibi durumlarda bebek cinsiyeti net olarak değerlendirilemeyebilir. Peki ultrason dışında sizden duyduğum kız ya da erkek ihtimalinin değerlendirildiği yöntemler neler sizinle paylaşmak isterim, biraz gülün. ❤❤❤❤

    ▶ Klinikte ultrason yaparken bebeğin kalp atışının kaç attığını soranlar oldu duyduklarına göre 140’ın üstünde eğer kalp atışı varsa kız olma ihtimali çok yüksekmiş:)

    ▶ Çok güldüğüm ve 3-4 hastamda ayrı ayrı duyduğum bir yöntem olan karalahana deneyi nedir? Karalahanayı kaynatıp lahanayı bir kenara ayırdığınızda bu kalan suyun içerisine gebenin birkaç damla idrarı damlatılır; eğer bunun rengi mor ise bu erkek pembe ise kız olma ihtimali yüksektir:)

    ▶ Gebenin karnı sivri ise erkek yuvarlaksa kız:) canı tatlı isterse erkek, ekşi isterse kız.

    ▶ Yüzük testini artık herkes biliyor yüzüğünü ipe bağlıyıp karnına doğru sarkıttığınızda eğer ileri geri gidiyorsa erkek yuvarlak çiziyorsa kız ihtimali var :) Siz bunlara yinede müsamaha göstermeyin ve ultrasonda bile yanılma payı oldunu düşünürsek bu yöntemleri eğlenme amacıyla yapın...

  • A
    Ayçe14.08.2018

    Hocammm kan testi ne zaman yapılır 15 gün sonra sonuç verir mi

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    10 gün olabilir

  • E
    Evsen08.08.2018

    Merhaba avm metro vb yerlerde bulunan x ray cihazlarının yaydığı radyasyon düşük deniyor ama hamileler için tehlikesi var mı şimdiden teşekkürler...

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Ordan da olsa mümkün olduğunca geçme

  • M
    Mevraa28.07.2018

    Merhaba adet gecikmem oldu test yaptırmak için kaç gün beklemem gerekiyor ve TSH değerin 3.49. Prolaktin değerimse 15.39 hamilelik bu değerlerle olabilir mi

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Olabilir... 1 gün gecıkmede dahi kan testinde sonuç alabilirsin pozitifse

  • G
    Gkçn18.07.2018

    Gökçen Hocam merhaba. 11 aylık evliyim, evlendiğim ilk gün hamile kaldım fakat 8 haftalıkken kalp atışları alınamadığı için kürtaj olmak zorunda kaldım. Şimdi yeniden denemeye başladık. Adetim biraz düzensiz olduğu için tahminen yumurtlama dönemindeydim diyebilirim. Bu ay hamile kalma ihtimalime göre size danışmak isterim. Her zaman Diva'da mı oluyorsunuz? Her konuda bilgi almak için kliniğinize uğramak istiyorum. Şimdiden teşekkürler.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Evet kuzu tv programları için haftada bir İstanbul’a gidiyorum onun dışında Ankara’da divaklinik te oluyorum gel istediğinde

  • M
    Mtf11.07.2018

    hocam merhaba. 2014 doğumlu bir oğlum var . 2016 yılında trisomi 21 sebebiyle 24 haftalıkken heyet kararı ile gebeliğim sonlandırılmak zorunda kalındı. çok ağır kalp sendromu vardı bebeğimin ve bağırsaklarının oluşmadığını sölediler. bu kaybımdan bir yıl sonra yeniden hamileydim fakat 8 haftalık olmasına rağmen boş gebelik sebebiyle kürtaj olmak zorunda kaldım. 2 ay sonrasında yeniden hamilelik düşündük bu seferde kese gelişti fakat kalp sesi duyulmadığından kürtajla aldırmak zorunda kaldık. patoloji sonucumuza göre kesede bebek olduğu söylendi. oğluma Allah izin verirse kardeş istiyoruz fakat 2 gebeliğim de olumsuz sonuçlandı. neden bu şekilde oluyor ne gibi testler yaptırmalıyım. yardımcı olabilrseniz sevinirim. teşekkür ederi.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzuu öncelikle sana da eşine de genetik test mutlaka yaptırın olur mu

  • N
    Ndrmz30.06.2018

    Merhaba hocam. 12 hafta 6 günlük hamileyim. 2li tarama sonucumu tatil sebebi ile dr gösteremedim bilgi almak istedim. Down sendromu risk oranı 1:6020, sınır değer 1:250, yaş riski 1:613 demiş ve düşük risk(cut off değerinin altında) yazıyor. Trizomi 18/13 risk oranı 1:5330, sınır değer 1:101 düşük risk (cut off değerinin altında) yazıyor. Sonuçlarım temiz mi acaba? Teşekkürler

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Bu değerlerde risk görünmüyor ama mutlaka hekiminizin görmesi ve değerlendirmesi uygun olacaktır kuzu tamammı...

Güncelleme Tarihi: 05.12.2018
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353