Premenstrüel sendrom; Adetten hemen önceki dönemde yaşanan sinirlilik, gerilim, gerginlik, duygusal labilite, depresyon, baş ağrısı, göğüs gerginliği ve karında gaz şikayeti gibi bir çok yakınmayı içine alan ve yaşam kalitesini etkileyen bir durumdur.
Premenstürel gerginliğin nedenleri:
Belirtiler genellikle fiziksel, duygusal ve davranışsal olarak sınıflandırılabilir. Adetten önceki yaklaşık 5-7 günlük dönemlerde başlar, adetten hemen önce şiddetlenir ve adetle birlikte kaybolur. Bu durum ileri düzeyde ise, adet süresince devam edebilir. Mens öncesi gerilimin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, adet periyodu boyunca kan dolaşımındaki hormonlardaki değişikliklere bağlanmaktadır.
Kişinin sosyal hayatını olumsuz etkileyen ve her ay görülen bir grup yakınmalar, kadının kendine olan güvenini yitirmesine ve yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir.
Permenstürel gerginlik nedeni tam bilinmediğinden kesin olarak tedavisinde başarı sağlanamamıştır. Tedavide progesteron kullanımı çoğu zaman başarılı sonuçlar vermektedir. Progesteronla tedavi kan progesteron düzeyi düşük olanlar için tercih edilmelidir. Progesteron düzeyi düşük olmayanlar için piridoksin kullanılabilir.
Tedavide bir çok yöntem kullanılmakla beraber, temel prensip yumurtlama olayını baskılayarak, kanda oluşan hormon değişikliklerini ayarlamaktır. Bu amaçla en çok doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Ayrıca, tedavi şekli baskın olan semptomuna yönelik olmalıdır.
Permenstürel sendrom nedeniyle baş, bacak veya kasık ağrılarının ön plana çıktığı durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir.
İyi beslenme önemlidir çünkü premenstrüel devrede kan şekeri düşüktür. Düzenli olarak az ve sık yemek başağrısını hafifletmede etkilidir.
Karaciğer, süt ve yumurta gibi B6 içeren yiyeceklere ek olarak bütün öğünlerde tahıl türevi yiyecekler (ekmek,pirinç vb.) bulundurulmalıdır.
Özellikle adet öncesinde, şeker, fast food ürünleri, alkol, kahve, kola ve çikolata gibi ürünlerin azaltılması, onun yerine yeşil sebze, beyaz etler, patates, yulaf türevi yiyecekler, meyve ve kalsiyumdan zengin diyete önem verilmesi gerekmektedir. Bu dönemde tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve bol bol su için.
Premenstürel sendromlu kişiyi rahatlacak önlemler:
Ruhsal belirtiler basit duygusal dalgalanmalar şeklinde olabileceği gibi, ağır depresyon şeklinde de ortaya çıkabilir. Tedavide antidepresan ilaçlar ve gerekli durumlarda psikiyatrik değerlendirme sonucuna göre, daha farklı ilaçlar kullanılabilir. İleri düzeyde psikolojik problemler yaşayan kadınlara psikolog desteği de sağlanabilir.
22 yaşndayım orgazm sırasında yaklaşık 1 dakika beynim yerinden çıkacak patlayacakmış gibi oluyor çok şiddetli ağrı yaşıyorum.Ne yaomalıyım
Öncelikle tansiyonla ilgili bir sıkıntın var mı onu görmek lazım damarsal problemleri de olabilir gerçekten mutlaka bu konuda bir hekime danışman gerekir muayene olup
Hocam merhaba lazer epilasyon ile ilgili yazınızı aradım bulamadım yardımcı olurmusunuz ?
İnstagramda var kuzu
Hocam hamile olduktan sonra eşim benimle cinsel ilşkiye girmiyor. Doğumun üzerinden 1 yıl geçti halen öyle. Önerilerinizi bekliyorum.
Kuzu sen ona bunu ayrıntılı bşr şekılde anlatacaksın.
Merhaba hocam 1 sene oldu sezaryan doğum yapalı adetim son 3 aydır hep düzensiz ve 2 haftada bir olmaya başladım ve doğumdan sonra kontrole gittiğimdede rahmimim ters olduğunu adetimim hep sancılı olduğunu söylemişti vede hep ağrılı oluyo neden tedavisi varmı teşekkür ederim
Tesr olması aet düzensizliği yapmaz ... başka bir sorunu atlamamak adına başka bir hekimden fikir al
Hocam merhaba
Merhaba
merhaba doktor hanim 19aylk bir bebegim var dogum sonrasi spiral taktirdim 1 ay once emzirmeyi biraktim ama ara kanamalarim oluyor bazende iliski sonrasi oluryor bir kac gun suruyor kesiliyor simdiden tskler
Kontrole gittinmi spiral için
Sevgili hocam yeni evlenen çiftler için korunma olarak hap ya da aylık iğne yapılması ne kadar doğru olur? İlerde sıkıntı(hastalık)doğurur mu? Yoksa prezervatif daha güvenilir olanı mı?
Kuzu Aslında muayene etmeden sana şu uygundur demek uygun olmaz ... hepsının kendıne has özelliği var .. benim sitemden okuyabilirsin
Hocam merhaba, ben adet dönemlermde psikolojik ve ruhsal olarak bitik haldeyim. 1 senedir çok yoğun yasıyorum bu durumu. Bel ağrısı ve sancılar da cabası. Hayattan keyif almıyorum sürekli ağlama isteği kafada kurmalar tatlı atakları geçiriyorum. Sinirlenince herşeyi dağıtasım kendimi yerlere vurasım geliyor en sonunda ağlıyorum. Benim kadın doğumamı psikoloğamı gitmem gerek. Bunlar neyin eksikliği olabilir?
Kuzu kadındoğum gidebilirsin o gerekli görürse destek aldırır sana
Merhaba hocam endometriyozis hastasıyım sezeryan sırasında dr bağırsaklarında yün yumağı şeklinde de var dedi.Ne yapmalıyım kanser yapar mı?
Yok kuzu kansere dönmez ama kontrollerini mutlaka yaptır ve bunu söyle
Merhabalar benim size bir sorum olacaktı benim reglim düzenli sancımda fazla olmuyor ama kanamalarım yoğun oluyor ne yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim
Mutlaka muayene ve ultrason