Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

GEBELİKTE BESLENME

Gebe kadınlar gebelik öncesine göre ortalama 300-500 kcal daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu dönemde gerekli olan gerek vitaminler gerekse mineraller iyi ve dengeli beslenmeyle rahat bir şekilde karşılanır.
Gebelikte Beslenme

Gebe yeterli beslenemiyorsa bebeğin de beslenme konusunda yetersiz olacağı kuvvetle muhtemeldir. Bebeğin beslenmesi annenin vücudundan karşılanır. Bu durumda anneye büyük sorumluluklar düşmektedir. Gebelikte yenilen yiyecekler çok da farklı olması gerekmez aynı yemekler yenebilir fakat ek olarak bebek için ve anne için gerekli olan besinler takviye edilmelidir.

Gebe kadınlar gebelik öncesine göre ortalama 300-500 kcal daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu dönemde gerekli olan gerek vitaminler gerekse mineraller iyi ve dengeli beslenmeyle rahat bir şekilde karşılanır. Fakat gebelikte ortaya çıkan demir ihtiyacı demir içeren gıdaların tüketilmesi ya da ek demir desteğiyle yapılmalıdır. Toplam gebelik boyunca alınması gereken kilo gebeden gebeye değişse de ortalama 11-15 kilodur. Bu kiloların da haftalara göre ayarlanması gerekmektedir.

Daha çok sebze ve meyve, protein desteği, mineral ve vitaminlere dikkat edilmelidir. Taze sebze ve meyveler, özellikle turunçgiller ve domates A, B, C vitaminleri içerir. Hangi besinlerde ne kadar vitamin var hangisinde mineral var bilinmeli destek tedavisi gerekirse demir kalsiyum, magnezyum yapılmalıdır. Demir, beyaz kürenin oluşması için gereklidir. O yüzden bazı bebekler kansız doğar, bunun da sebebi, gebelerin demir ihtiyacını tam karşılayamadığıdır. Gebeler fazla miktarda demir içeren yiyeceklerden yemeli ve eğer gerekirse doktorum önerdiği miktarda demir ilacı almalıdırlar.

Gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkan bulantı ve kusmalarda az az sık sık yemek hem anne açısından hem de bebek açısından daha iyidir.

Gebelerin daha çok proteine ihtiyacı vardır!

B vitaminleri içeren et, balık, tavuk ve yumurta önemli protein kaynaklarındandır. Tabiki yağlardan da takviye yapılmalı bu takviye doğrudan yağ şeklinde olabileceği gibi sıvı ve tereyağı şeklinde , peynir şeklinde de olabilir.

Doğuma kadar şeker, baklagiller, ekmek, pastalar ve patates enerji sağlamak için yenebilir. A vitamini ihtiyacı baklagiller, patates ve ekmekle karşılanabilir.. Fakat yağlar, şeker ve nişasta çok miktarda alınırsa gebeye kilo aldırır ve bu da doktor olarak pek tercih ettiğimiz bir durum değildir.

Bol kremalı ve yağlı yiyeceklere çok ilgi gösterilmemeli ve tüketilmemelidir. Sigaradan uzak durulmalı eğer içilirse bebekle ya da bebeğin eşiyle ilgili sorunlar çıkabileceği unutulmamalıdır. Alkol alınmamalıdır. Çay ve kahve çok olmamak kaydıyla içilebilir. Doktor vitamin desteği uygun gördüyse günlük unutulmadan içilmelidir.

  • Hamilelikte kaç kilo alınmalı?

    Kliniğimiz diyetisyenlerinden Neslihan Aktepe’nin Hürriyet Aile de yazdığı yazı dizisinde BM Dünya Sağlık Örgütünce, obez çocuk sayısında artış olduğu, hatta durum böyle devam ederse 2025 yılında dünya genelinde 70 milyon obez ya da fazla kilolu çocuk olabileceği bildirilmiştir.

    Bu rakamlardan Türkiye’de maalesef ki nasibini almaktadır. Rakamlar bu kadar kötüye giderken hep birlikte obezite den korunmak için önlemler almamız gerekmektedir.
    İlk önlem ise gelecek nesillerimiz çocuklarımız ile ilgili olmalıdır.

    YEDİĞİNİZ İÇTİĞİNİZ HER ŞEY BEBEĞİNİZİN BESLENME ALIŞKANLIĞINI ETKİLİYOR...

    Sevgili çocuklarımız için sağlıklı yaşamın temeli anne karnın da başlamaktadır.

    Bu nedenle sevgili anne adaylarının gebelik sürecini çok iyi yönetmeleri gereklidir. Obez anne ve babanın çocuklarının da obez olma ihtimali %80’dir. Gebelikte sizin yediğiniz ve içtiğiniz her şey çocuğunuzun ilerde beslenme alışkanlığını belirlemektedir.

    GEBELİK BOYUNCA 9-12 KİLO ALIMI NORMAL...

    Gebelik boyunca anne adayına, normalde 9-12 kilo alınması önerilir. Gebeliğin başında zayıf olan anneler biraz daha fazla, yani 15-17 kilo kadar alabilirler. Gebeliğin başında aşırı kilolu olan anne adaylarına ise 7-8 kilodan fazla almamaları tavsiye edilir.

    SAĞLIKLI BİR GEBELİK SÜRECİ GEÇİREBİLMEK İÇİN;

    Gebelikte aşırı kilo almamak için altın kural, iki kişilik yemek yeme hakkı olmadığını daima hatırlamaktır. Fazla kilo artışı, doğumda anne ve bebek için olası riskleri arttırabilir.

    Obezite ve diyabet arasında tehlikeli bir ilişki bulunmaktadır. Gebeler de fazla kilo gebelik diyabeti dediğimiz gestasyonel diyabeti ortaya çıkartabilir. Kilo diyabeti, diyabet ise obeziteyi tetikler. Aşırı kilo alımı gebelerde yüksek tansiyon riskini arttırabilir. Aşırı kilo alımı gebelerde varisleri arttırabilir. Gebelerde günlük alınması gereken kalori miktarı, yaş, fiziksel aktivite durumu, gebeliğin başlangıcındaki ağırlık, besin depolarının yeterlilik derecesi gibi birçok etmene bağlı olarak ayarlanmalıdır.

    Gebelerin 5 temel besin grubunu (et grubu, süt grubu, ekmek grubu, sebze ve meyve grubu, yağ grubu) her gün yeterli ve dengeli bir şekilde almaları gereklidir.Günlük besin gereksinimlerimizi duruma göre 5 veya 6 öğüne paylaştırmak kan şekeri dengesini koruyarak gebelik diyabetinin önüne geçebilir.

    Gebeler paketli ve sağlıklı koşullarda üretilen besinleri tüketmelidirler. Kilo artışını dengeleyebilmek ve kalsiyum alımını karşılayabilmek için, her gün 2-3 bardak yağı azaltılmış süt, yoğurt, kefir tüketmek önemlidir.

    Gebeliğe başlamadan önce kilolarınızı vermeniz bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Gebeliğe kilolu olarak başlayanlar çok yağlı ve şekerli besinleri tüketmemeye özen göstermelidirler. Günlük 2,5-3 lt su tüketilmelidir. Her gün 7-8 saatlik uyku hem annenin, hem de bebeğin bedenini dinlendirecektir. Gebeler her gün düzenli olarak yürüyüş ve/veya yüzmeyi yaşam biçimi haline getirmelidirler.

    ♦ ♦ ♦♦ ♦ ♦
  • E
    Endiseli20.11.2018

    Merhaba Gökçen hanım ben 38+5 günlük hamileyim kolestrol um ve trigliseridim yüksek çıktı.normal doğuma ve bebeğime zararı varmıdır.cok uzul

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Engel değil kuzum güzel haberlerini bekliyorum

Güncelleme Tarihi: 12.01.2019
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353