Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

HİSTEROSKOPİ

Tanısal histeroskopi teşhis amacıyla rahim boşluğunun gözlemlenmesidir. Genelde, lokal anestezi altında yapılır. Histeroskopi yöntemiyle yapılan tanı ve teşhiste yanılma riski yok denecek kadar az diyebiliriz.
Histeroskopi

Histeroskopi, vajina ve rahim ağzından girilerek histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz yardımıyla rahim içinin değerlendirildiği jinekolojik bir işlemdir. Rahim içi ve rahim duvarındaki hastalıklar histeroskopi yöntemiyle güvenli bir şekilde teşhis edilebildiği gibi, aynı yöntemle tedavisi de yapılabilmektedir. Eğer tedavi yapılacaksa Histeroskopi ameliyatında hasta herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık duymaması için lokal anestezi veya kısa süreli genel anestezi uygulanabilir.. Genellikle operasyon süresi 30 dakikayı geçmez. Bu işlem uygulanırken öncelikli olarak vajene spekulum yerleştirilir ve vajinal dezenfeksiyon yapılır. Sonrasında, 3-5 mm kalınlığındaki Histeroskopi rahim ağzından girilerek uygulanır. Histeroskop ile alınan görüntü, optik kamera sistemi aracılığıyla monitöre aktarılmaktadır. Kendine özgü kamera sistemi ile rahmin içerisinin görüntülenebilmesini ve incelenmesini sağlayan histeroskop, aynı zamanda karbondioksit gazı vererek rahmin şişirilmesini de sağlar. Böylece rahim içi yapısı, dokusu ve olası sorunlar kolaylıkla gözlenip incelenebilmektedir. Teşhis için görüntü alınmasına tanısal histeroskopi, tedavi edilmesine ise cerrahi histeroskopi denilmektedir.

Tanısal Histeroskopi

Tanısal histeroskopi teşhis amacıyla rahim boşluğunun gözlemlenmesidir. Genelde, lokal anestezi altında yapılır. Histeroskopi yöntemiyle yapılan tanı ve teşhiste yanılma riski yok denecek kadar az diyebiliriz. Tanısal histeroskopi kimi zaman tek başına kimi zaman ise, laparoskopi yardımıyla gerçekleştirilir.Tanısal histeroskopi, sadece bazı jinekolojik belirtilerin nedenlerini araştırmak için yapılmaktadır. Rahim içinde bir bozukluk olup olmadığı, bozukluk varsa, yeri tespit edilerek tedavi şekli planlanabilir. Biraz daha detaylı bir uygulama olan operatif histeroskopi ise, teşhis edilen bazı durumların tedavisi için tercih edilmelidir.

Tanısal histeroskopi hangi durumlarda teşhislere yardımcı olmaktadır:

  • Yoğun kanamalara yol açan polip veya myomlar (Gebelik düşünmeyen, doğurganlığını tamamlamış kişilerde endometriumun yakılması ile şikayetlerin azaltılması mümkün olabilmektedir.)
  • Rahim anomalileri (septum, bikornis, arkuat, hipoplazi)
  • Rahim iç tabakasının (endometrium) yüzeylerinin birbirine yapışması (Yapışıklıklar adet düzensizliğine ve kısırlığa sebep olabilir. Ayrıca, rahim içi dokusunda yani endometriumda erken evrede olan kanserler teşhis edilebilir ve şüpheli bölgelerden biopsi alınabilir.
  • Rahim içine kaçan spiralin çıkartılması
  • Devamlı oluşan düşüklerin araştırılması
  • Üst üste tüp bebek tedavisinde alınan başarısız sonuçlar
  • Anormal histerosalpingografi (HSG) ya da ultrason bulgusunu kesinleştirmede yardımcı olmaktadır.

Operatif Histeroskopi

Operatif histeroskopi yöntemi rahim içindeki bozuklukların tedavisi amacıyla genel anestezi altında yapılmaktadır.Tanısal histeroskopiden daha ilerlemiş halidir. Rahim içindeki her türlü yapı ayrıntılı olarak görüntülendikten sonra, rezektoskop adı verilen cerrahi sistemle herhangi bir patoloji düzeltilebilmekte veya çıkartılmaktadır. Diğer taraftan, kısırlık tedavisi gören veya ilerde çocuk sahibi olmayı düşünen kadınlarda, kürtaj şeklinde veya karından açık ameliyat şeklinde yapılan operasyonlar ilerde hamile kalmayı zorlaştırabilmekte ya da yeni kısırlık sebeplerine yol açabilmektedir. Özellikle, bu grubun içinde yer alan kadınlarda, histeroskopik cerrahi en başarılı tedavi yöntemleri arasındadır.

Hangi durumlarda operatif histeroskopi tedavisi uygulanmaktadır:

  • Polip ve myom çıkartılması
  • Doğuştan olan rahim anomalileri (Histeroskopi ile septum kesilerek rahim içi normal bütünlüğüne kolayca kavuşturulmaktadır.)
  • Rahim içi yapışıklıklar
  • İlaç tedavilerine rağmen devam eden aşırı adet kanamaları (Kanamayı durdurmak için endomektrium dediğimiz rahim içi tabakası çıkartılır. Bu durumda olanlar için çocuk istemi olmaması gerekmektedir.)
  • Tubal darlık veya tıkanıklık

Histeroskopi öncesi ve sonrasında uygulananlar

Histeroskopi deneyimli ellerde uygulandığı takdirde güvenli bir işlemdir. Rahim içi ile ilgili hastalıklarda en etkili ve en güvenilir çözümlerdendir.Tanısal histeroskopi anesteziye ihtiyaç duyulmadan veya lokal anestezi ile uygulanır. İşlem sonrası ağrı hissedilmez ve hasta evine dönebilir. Tedavi amaçlı uygulanan histereskopi işlemi ise genel anestezi altında uygulanır. Bu sebeple operasyon öncesi en az 6 saat yemek yenmemeli ve sıvı alınmamalıdır. İşlem sırasında anestezi uygulandığı için herhangi bir ağrı veya acı hissedilmemektedir.

Histeroskopi sonrasında hasta aynı gün ya da ertesi gün normal yaşantısına dönebilir. İşlemden sonraki gün, hafif kramplar ve lekelenme tarzında vajinal kanamalar olabilir. Özellikle septum, miyom ve poliplerin alınmasında kesin tedavidir. Bu tür şikayetlerin görülmesi ise normaldir. Doktorunuzun önerisi dahilinde ilaç kullanılmamalı ve iyileşme dönemi tamamlanana kadar cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir. Histeroskopi ameliyatı sonrası yoğun vajinal kanama, kötü kokulu vajinal akıntı, şiddetli karın ağrısı ve ateş gibi durumlarında vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

Histeroskopinin riskleri nelerdir?

Histeroskopi genel anlamda oldukça güvenli bir yöntem olup, çok nadirde olsa aşağıdaki riskleri oluşturabilir:

  • Rahmin delinmesi,
  • Yoğun kanamalar,
  • Rahim ağzında yaralanma,
  • Rahim içinde enfeksiyon,
  • Lokal veya genel anesteziye bağlı komplikasyonlardır.

Histeroskopi, Tüp Bebek Tedavisinde Başarılı bir yöntem midir?

Tüp bebek tedavisi sonucunda başarılı bir gebelik elde edebilmek için rahmin embriyoyu kabul edebilmesi önemlidir. Rahim ağzında darlık, septum (perde),rahim içerisindeki polip, miyom ve yapışıklık gibi problemler embriyonun tutunmasına engel olabilir. Histeroskopi ile bu tip sorunların teşhis ve tedavisi sağlanmakta ve tüp bebek tedavisinde başarı oranı artmaktadır.

  • G
    Gizemli18.08.2018

    Merhaba 16şubat 2018 ilk çoçuğumu sezeryanla doğurdum şuan tekrar hamileyim ilk doğumumda rahim kayması gibi sıkıntılar olmuştu tekrarla mı

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Rahim kaymasının ne olduğunu anlamadım kuzu

  • S
    Selin18.08.2018

    Merhaba,rahmimin sol üst kısmında 3cm çaplı saplı subseröz myom var gebelikte çok ağrı yaparsa alırız dendi.Gebelikten önce aldrsam olmaz mı

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Hem büyüklüğü hem de yeri çok önem arzetmez... gebeliğini bekle ... hatta bazı doktorlar Doğumda alma taraftarı Nil’e değiller

  • Y
    Yesim18.08.2018

    Merhabalar Yaşım 46 miyom ve polplerim var rahim ortasinda regl donemlerim yogun .Dr.um ameliyat onerdi .daha once miyom ameliyati oldum.Dr ramimim alınırsa tekrar etmeyecegini soyledi.Sizden ricam ne yapmami onerirsiniz.28 yasinda bir oglum var.Rahimi aldirmaliyim mi?Yumurtalıklarida aldirmam gerekir mi?sevgilerimle

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Başka yöntemler denendi mi mesela? İlaç ya da ilaçlı spiral gibi... Bence son aşamadır ameliyat ve yumurtalıkları aldırmaya gerek yok eğer sıkıntı yoksa yumurtalıkta

  • S
    Serina18.08.2018

    Doktor hanım en 8yillik evliyim ama 3-4kere orgazm oldum heralde bende zevk almak istiyorum eşim bu konudan dolayı çok şikayetçi küçükken annemle babam (sex yaparken)seslerine çok şahit oldum ondanmı bilmiyorum nolur yardım edin bana yazınızı okudum g noktası dolgusu kesin çözüm mü yaptırayım mı tabiki sizde

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Önce işin psikolojik kısmına bakmak lazım ...evet bir çok sebep olabilir bunu bulursak ona yönelik terapi uygulanır... bunun içinde seni görmemiz lazım

  • M
    Mavi18.08.2018

    Adete 10 gün kala gebelik kan testi yapılır mı hocam. Idrarda 2 çizgi silik cıktı napmam lazım

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    2 gün sonra tekrarla

  • L
    Leyla18.08.2018

    ben pko hstasiyim 2. bebegi istiyorz olmuyor adetlerim duzensiz suan progestan kullaniyorum size gelmk istiyorum iletisime gecmk istiyorum

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu 03124171788 den bana ulaşabılırsın mutlaka beklıyorum

  • E
    Eska18.08.2018

    Gökçen hocam sorularımla bıktırdım sizi ama benim Hsg sonucun sonrasında bu yöntemle araştırılsa diye konuştular doktorlar sonrasında sen gebe kalabiliyosn gerek yok deyip normal dediler Hsg sonucuma sizce yine de araştırılması gerekli midir..

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    6 ay öncedsinde çekildiyse tekrar çekılebilir, ama hekımlerın gerek Yok diyorsa Nur bıldıklerı vardır herhalde

Güncelleme Tarihi: 05.12.2018
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353