Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

İNFERTİLİTE

Fertilite, üreyebilme özelliğine sahip olmak anlamını ifade ederken, infertilite 1 yıl boyunca korunmasız ilişki sonucunda gebe kalamamaktır. Çiftlerin ortalama %10-15 ‘ine infertilite tanısı konmaktadır.
İnfertilite

Üreme dişinin ve erkeğin üreme sisteminin ilişkisini ve koordineli uyumunu gerektirir. Bu nasıl olur?

  • Normal yumurta üretimi,
  • Normal sperm üretimi,
  • Yumurta ve spermin tüplerin uygun yerine ulaşımı,
  • Yumurta ve spermin döllenmesi ve sonrasında oluşan embriyonun yerleşmesi.

İnfertilite Nedenleri

1. Erkeğe bağlı nedenler

  • Spermiyogramda spermlerde sayı ve hareket azlığı, şekil bozukluğu ( sayı 20 milyonun, ileri hareket % 50’nin, normal yapıda sperm % 14’ün üzerinde ise sperm normal kabul edilebilir)
  • Üreme sisteminde sperm geçişini etkileyen bir tıkanıklık
  • Varikosel, hidrosel, inmemiş testis
  • Enfeksiyonlar, travma
  • İmmün hastalıklar, psikolojik ve cinsel problemler

2. Kadına bağlı nedenler

  • Yumurtanın gelişmemesi, kaliteli olmaması ya da yumurtlama olmaması
  • Rahim ağzında enfeksiyon, tümör, salgı yetersizliği.
  • Rahim yoksa, içinde yer kaplayan bir lezyon varsa.
  • Tüplerin olmaması,tıkanıksa.
  • Endometriozis
  • Üreme organları bozuklukları
  • Psikolojik ve cinsel problemler.

3. Her ikisine de bağlı nedenler

4. Açıklanamayan nedenler

Açıklanamayan sebeplerde normal testlerin olduğu çiftlerde patoloji yumurta-sperm, embriyo kalitesi ya da yerleşme düzeyinde olabilir.

5. Diğer nedenler

  • PID (pelvik inflamatuar hastalık)
  • Endometriozis
  • Çevresel ve mesleki faktörler(toksik ajanlar, madde bağımlılığı, diyet, yaş, v.b.)

İnfertil çiftlere neler yapılabilir?

  • Ultrasonografi,
  • HSG (Histerosalfingografi),
  • Histeroskopi,
  • Laparoskopi.

Ultrasonografi: Özellikle transvajinal (alttan) tercih edilir. Uterus yani rahim ve rahim ağzının boyutları, şekli, anormalik olup olmadığı, myom olup olmadığı, yerleşimleri, rahimiçi yapışıklıklar, et parçaları gibi problemlerin varlığı, tüplerdeki kitleler, yumurtalık büyüklüğü, yumurta sayıları saptanabilir.

HSG: Rahim ağzından bir alet yardımıyla rahim içine ilaç verilip araştırma yapıldığı bir yöntemdir. Rahmin ve tüplerin yapıları, açık olup olmadığı, eğer tıkanıklık varsa nerde olduğu, rahimde yapışıklık varsa nerde olduğu ya da yer kaplayıcı myom ya da et parçalarının varlığı görülür. Hasta muayene pozisyonuna alınır, bir alet yardımıyla rahim ağzı tutulur ve ince metal bir katater yardımıyla rahim ağzının deliğinden içeri ilaç verilir ve bu ilacın rahime ve tüplere dağılması beklenir bir süre sonra bunun filmi çekilir. Yan etkileri enfeksiyon, rahmin yırtılması ya da ilaca aşırı duyarlılık olabilir.

Histeroskopi: Hasta muayene pozisyonuna alınır. Optik bir alet kullanarak rahmin içi değerlendirilir. Bu işlem doktor tarafından yapılırken aynı düzenekte hastada ekrandan izleyebilir. Rahmin içinde yer kaplayan lezyonlar varsa myom, et parçası, yapışıklık gibi. Eğer bir lezyonla karşılaşılırsa aynı seansta cerrahi olarak çıkarılabilir. Bu müdahelede de enfeksiyon, yırtılma, pıhtı atması, ya da verilen suya bağlı zehirlenme olabilir. Fakat bu durumlar nadir rastlanan durumlardır.

Laparoskopi: Bu müdahele, karından küçük 2- 3 tane delik açarak içerinin gözlemlenmesi ve gerekli işlemleri yapmak amacıyla yapılır. Genel anestezi altında yapılan bu ameliyatta verilen ilacın rahimden geçip tüpler kadar ulaşması ve tüplerden dökülmesi izlenir. Bu esnada myomlar, yapışıklıklar, tüplerdeki hasarlar, endometriozis, rahim tüpler ya da yumurtalıklardaki anormallikler saptanabilir ve aynı seansta tedavisi yapılabilir. Maliyeti ve girişimsel olması nedeniyle en son yapılan yöntemlerdendir. Diğer yöntemler kullanıldıktan sonra eğer hastada pelvik bir patoloji düşünülüyorsa hastanın öyküsü, şikâyetleri, bulguları ve HSG si anormal ise bu işlem yapılır. Erkeğe bağlı infertilite varsa ve tüp bebek uygulanacaksa ve normal bir muayene ve ultrason bulguları mevcutsa tüplerin doğrudan değerlendirilmesi gerekmeyebilir.

Sebep belirlendikten sonra elde bir problem varsa belirlenen soruna yönelik tedaviler uygulanır. Bu ya ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi şeklinde olur. Sonuç eğer gebelik olmazsa yardımcı üreme teknikleri olarak da bilinen Tüp Bebek mikroenjeksiyon yöntemlerine başvurulur.

  • S
    Seda21.11.2018

    Hocam15ay arayla 2 dusugm oldu kalp atışı duylmadan.sonra kan pihtilsmsi olduğnu öğrndim.spermden kaynaklnan bir sorun olsa gebe kalablrmydm

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Eğer pıhtılaşma ile ilgili bir sıkıntıysa gebelik boyunca iğne vurdurabilirsin kontrolde olman lazım bu Sorun spermle alakalı değildir seninle alakalı

  • T
    Turkuaz01.09.2018

    Mrb hocam 30 yasindym 3 yıllk evliym.amh 0.5 tüp bebek tedavisi icin cok iğneler ilaçlar kullandim yumurtam gelismedi.yum.rezervim cok az ?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kaç defa denedın kuzu

  • S
    Semo25.08.2018

    gokcen hanim cok tatlisinizzz. fikrinizi almak istiyorum hocam 1 normal gebeliim var 22 yasindayken oldu.36 yasindayim bir kuzu daha istiyorum amh 1 ultrasonda rezerv iyi dedi dr.um panikledim tup bebek yaptim 14 haftada kalbi durdu 3 ay once su anda kafam karisik normal denesem olurmu bebek yoksa tekrar tup mu yapmaliyim karar veremiyorum vakit kaybi yasamak da istemiyorum

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu 2-3 ay dene olmazsa tüp bebek zaten elinin altında var

  • E
    Esma06.08.2018

    Hocam merhaba yeni tanıdım ama ilgi ve merakla takip ediyorum sizi. Gebe kalmak için kadınin önce orgazm olması engel olur mu. Spermin tüpe gitmesi için engelmi

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Orgazm ile gebelik arasında ilşki yok

  • T
    04.08.2018

    Hocam merhaba, sizi instagramdan takip ediyorum ve sizi tanimasam da bana güven veriyorsunuz. Sizin görüşlerinize ihtiyacımız var yardımcı olursaniz çok seviniriz. 32 yaşındayım 22 aylık evliyim 1 yıldır korunmasız birliktelik yaşıyoruz fakat bebek sahibi olamıyoruz. Hormon testlerimde fsh ilk 16 ikincisinde 18 üçüncü tahlilde 7 çıktı fakat Ünv.hastanesinde normal yolla bebek sahibi olamayacağımı boş yere zaman kaybetmemem gerektiğini ve tüp bebek yapmam gerektiğini söylediler amh 0.15 çıktı ist.da bir hastahanede yaptırdığımızda fakat test sonuçlarına guvenmediklerini söylediler başka bir Dr.a gittiğimde de herseyin normal olduğunu stres yapmamamiz ve sabırlı olmamiz gerektigi söylendi. Kafamiz çok karışık ne yapmamiz gerektiğini bilmiyoruz bize bir yol gösterir misiniz rica etsem.Simdiden teşekkür ederim.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu amh önemli ... güvenebilecegın bir yerde hem hormonuna hem de amh an baktır bana da yaz

  • A
    Ae27.07.2018

    Gökçen hanım sizi yaklaşık bir yıldır takip ediyorum ve sizi çok seviyorum samimiyetiniz insana güven veriyor.benim problemim 18 yıllık evliyim eşimle haftada bir yada on günde bir beraber oluyorduk son iki yıldır ayda bir, iki ayda bire düştü beraber olmamız.bu beni düşündürüyor.eşimle konuşmayı denedim ama hemen morali bozuluyor konuyu kapatıyor.tabi ki doktora gitmeyi bile söyleyemiyorum.42 yaşındayız bu durum normal mi.bana yardımcı olun lütfen.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Normal degıl kuzu, ama ilişkinizi ve cinsleliği mutlaka gözden geçirmek hem sizi hem de ilikisnizi rahatlatacaktır... iş size düşüyor.. ne yapıp edip eşinizi terapiye ikna edin

  • H
    Hilal21.07.2018

    Hocam merhaba sizi yeni keşfettim, evlenelim bir yıl olmak üzere hiçbir şekilde korunmadık, doktora gittik ben muayene oldum herşey normal dedi eşim muayene oldu sperm sayısı iyi fakat hareket hiç yok yani varikosel var hemen ameliyat oldu eşim tedavi devam ediyor iki ay oldu, benimde adet düzensizliğim var sizce bende doktora gitmeli miyim bir tedavi sürecine başlamalı mıyım

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Tabıkı kuzu mutlaka gıt doktora

  • M
    Masal20.07.2018

    Merhaba hocam.ben 29 yasindayim 2.5 yildir cocugumuz olmuyor.sag overde 5 cm çikolata kisti var.esimin degerleri normal.benim amh 4.42. Tupler acik.2 asilama yaptik negatif.rahmim ice dönukmüs.progesteron degerim 6 civari cikiyor.sizce tup bebek mi denemeliyiz?basari şansimiz nedir?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Var kuzu tüp bebek senin için bu dönemden sonra yapılması gerekiyor

  • M
    Masal20.07.2018

    Merhaba hocam.ben 29 yasindayim 2.5 yildir cocugumuz olmuyor.sag overde 5 cm çikolata kisti var.esimin degerleri normal.benim amh 4.42. Tupler acik.2 asilama yaptik negatif.rahmim ice dönukmüs.progesteron degerim 6 civari cikiyor.sizce tup bebek mi denemeliyiz?basari şansimiz nedir?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Var kuzu neden olmasın

  • N
    Nb14.07.2018

    Merhaba gökçen hanım. Vajinal ultrasonda ve mrda Sol lojunda douglasa uzanan 8cm iyi huylu tümör, Batın ultasonda polikistik over görüldü. Ben 7 yıllık evliyim ve çocuk sahibi olmak istiyorum. Bi düşük gerçekleşti. Çok endiseliyim. Ne yapmalıyım ?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuz iu öncelikle mutlaka gebe kalmak istediğini doktoruna söyle .o sana hem tümör hem de polikistik over için tedaviye başlayacaktır

Güncelleme Tarihi: 05.12.2018
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353