Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

HPV NEDİR?

HPV virüsü vücudumuzun değişik yerlerinde değişik hastalıklar oluşturabiliyor. Ana olarak vücutta siğil yapıyor. Mutlaka bir Kadın doğum Uzmanı ile görüşülmesi gerekmektedir.
HPV Nedir?

HPV Ankara

Daha çok cinsel yolla bulaşan HPV, kadınlarda genital siğil ve rahim ağzı kanserine yol açabilem bir virüstür. Başta genital bölge olmak üzere vücudun değişik yerlerinde siğil (kondilom),hücre çoğalması ve kansere neden olabildiği düşünülmektedir.

Et benlerinin genelde yüzeyi düzgündür, ama yüzeyi pürtüklü ise, sayı artıyorsa, karnabahar şeklindeyse, siğil olma ihtimali çok yüksektir. Kadınların ve erkeklerin birçoğu bu hastalıktan haberdar değil başlarına geldikten sonra ve birtakım siğiller çıktıktan sonra anlıyorlar.

HPV virüsü vücudumuzun değişik yerlerinde değişik hastalıklar oluşturabiliyor. Ana olarak vücutta siğil yapıyor. Mutlaka bir Kadın doğum Uzmanı ile görüşülmesi gerekmektedir.

Cinsel Yolla ilişki yaşamadan hpv virüsü oluşur mu?

HPV virüsü genel olarak cinsel yolla bulaşır. Yüzeysel temaslarda da ve sürtünme ile de bulaşabilmektedir.

HPV’ bulaşma yolları nelerdir?

HPV esasen cilde temas yolu ile bulaşır, virüsün ana bulaşma yolu cinsel ilişki ile olmaktadır. Enfekte bir kişinin penis, skrotum (erkek yumurtalık torbası),vajina veya dış genital bölgesi ile temas sonucu bulaşır. Oral yolla enfekte bir genital bölgeye temas edilmesi halinde de bulaşma olur. Prezervatif kullanmak bulaşmayı her zaman önlemez çünkü virüs prezervatifle kaplı olmayan bir genital alandan da bulaşabilir.

Aynı yatağı paylaşmakla, aynı iç çamaşırı giymekle, aynı tuvaletten HPV virüsü bulaşır mı?

Aslında bunu destekleyen pek veri yok elimizde. Hiç ilişkisi olmamış rahibelerde yapılan çalışmalarda da HPV çıkmıştır. Yeni doğanda annesinden geçerek, HPV virüsü bulaşabildiğine dair bilimsel yayınlar bulunmaktadır. Ancak cinsel yolla temas en büyük bulaşma yoludur.

Rahim ağzı kanserinde risk faktörleri nelerdir?

Bu kanser türünün HPV virüsü ile ilişkisinden bahseder misiniz? Rahim ağzı kanserinde risk faktörleri genelde; yüksek riskli HPV virüsü, erken yaşta cinsel aktivitenin başlaması, çok sayıda cinsel partnerin olması, eşin çok sayıda olması, prezervatif kullanmama, sigara, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü, düşük sosyoekonomik düzey, çok sayıda doğum yapma, immün yetmezlik, AIDS olarak sıralanabilir. Rahim ağzı kanseri, Human Papilloma Virüs (HPV) denen bir virüs ile ilişkilidir. Bu virüs rahim ağzı kanserlerinin %99’unda tespit edilmektedir.

Erkekte HPV var ancak hiçbir şikayet vermiyor? İlişki ile kadına geçiyor. Nedenleri?

Erkeklerde de siğil olabiliyor fakat açıkçası HPV taşıyıcı erkeklerin çoğunda görülen bir lezyon yok. Bunun neden olduğuna dair bir takım süpekilasyonlar var ama en temel neden erkeğin ümminin sisteminin biraz daha kadına göre daha güçlü olduğudur. Bu şekilde HPV virüsünün bir lezyona yol açmadan baskı altında tutabildiği, fakat kişide o HPV’nin devam ettiği herhangi bir temasta ilişkide karşı tarafa bulaştırdığı şeklinde görüşler var. Kadınlara bulaştığında ortalama 1 ila 9 ay arasında kuluçka süresi bulunmaktadır. HPV’si olan kadınların hepsinde de siğil oluşmayabilir. Bir takım genetik faktörlerin burda önemli rol oynadığı görülmektedir. Ayrıca, kadınların ve erkeklerin bir kısmında HPV virüsü oluyor ama siğil olmayabilir.

HPV virüsü evliyken aldatınca olacak diye bir şeyde yoktur. Evlenmeden önce yaşanan cinsel birlikteliklerde bulaşmış, fakat vücutta uykuda kalmış olabiliyor. Kadınların %20 sinde HPV virüsü çıkıyor. Türk toplumunda çok yüksek görülmüyor %4 gibi görülebiliyor.

Kadınlar hangi belirtiyi gördüklerinde doktora başvurabilirler?

Adet düzensizliği, 21 günden sık 35 günden geç olmaması gerekir. Kanamanın da yedi günden fazla olmaması gerekir. Bunların dışında oluşan ara kanamalar, ilişkiden sonra oluşan kanamalar oluyorsa, hastanın karın ve kasık ağrısı varsa muhakkak bir jinekoloğa gösterilmesi gerekmektedir. Çünkü bu tür şikayetler üreme sisteminde bir sıkıntının olduğunun belirtileri olabilir.

HPV virüsü olan hasta nasıl bir yol izlemelidir?

Hasta mutlaka jinekolojik bir muayene olmalı ve siğil olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer ki siğil varsa bunu doktorunun uygun göreceği bir yöntemle, yakma, dondurma ve ilaçla tedavi etmelidir. İhmal edilmemesi gereken bir nokta ise, eş veya partnerde siğil var olup olmadığı mutlaka araştırılmalı, varsa bunun da uygun tedavisi yapılmalıdır.

Normalde siğil yapan HPV tipleri kanser yapmasa da beraberinde birden çok HPV virüsü bulaşma ihtimali olabileceği için HPV tiplemesi yapılıp, HPV’nin yüksek riskli mi düşük riskli mi olduğu belirlenmelidir. Jinekolojik muayene ve smear kontrolü özellikle yapılmalıdır.

HPV’den korunmak için neler yapılmalıdır? Tedavileri nelerdir? HPV aşı etkili midir?

HPV virüsünün bulaşması açısından çok eşlilik önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bundan kaçınmak korunmada önemli bir etkendir. Çok eşli olunmasa bile eşlerden birinin daha önce HPV ile karşılaşması da HPV bulaşmasına yol açabilir. Her ne kadar prezervatif bulaşmayı yüzde 100 önlemese de prezervatif kullanmak bulaşmayı belirgin oranda azaltmaktadır. HPV virüsleri vücuda alındıktan sonra 10-15 yıllık bir sürede rahim ağzı kanserine dönüşen değişikliklerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu süreçte, kadınların jinekolojik muayeneye gitmesi ve smear testlerini aldırarak, kanser öncüsü lezyonlar erken tespit edilerek kansere dönüşmeden önlenebilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 22.02.2020
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353