Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

ENDOMETRİOZİS

Rahmin içini döşeyen yapının dışında yerleşmesi, rahim içi dokusunun olması gerekirken, vücudun başka bir yerinde büyümesi olarak tanımlanır. 15-49 yaşları üreme çağındaki 10 kadından 1’inde görülür.
Endometriozis

Endometriozis çoğunlukla 15-49 yaşları arasındaki üreme çağındaki 10 kadından 1’inde görülebilir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir.

Endometriozis hastalığında en sık rastlanılan bölgeleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yumurtalıklar,
  • Tüpler,
  • Rahmin yüzeyi,
  • Rahmin arkasındaki boşluk,
  • Kalın bağırsak,
  • İdrar torbası ve üreterler,
  • Rektum.

Endometriozis neden olur?

Endometriozis hastalığının oluşmasına sebep olan tüm unsurların hala tam olarak bilinmediğini fakat özellikle şu faktörlere dikkat etmek gerektiğini sıralayabiliriz:

  • Geriye doğru adet görme ve zayıf bağışıklık sistemi,
  • Dolaşım sistemi veya lenfatik sistem aracılığıyla yayılma,
  • Genetik yatkınlık,
  • Çevresel faktörler.

Sonuç olarak, endometriozisin oluşmasında tek bir faktörden çok, değişik ve birden fazla faktörün rolü olabileceği şeklinde bir teoriyi öne sürenlerde vardır.

Endometriozis risk faktörleri nelerdir?

  • Erken adet görmek,
  • Sık, fazla ve uzun adet görmek,
  • Genç yaşta menopoza girmek,
  • Beyaz ırk, infertilite (kısırlık),
  • Doğuştan rahim anomalileri,
  • Ailede endometriozis vakası (ailesinde endometriozis olan kadınlarda 3 kat daha fazla görülüyor),
  • Yağlı yiyeceklerle beslenme,
  • Fazla et ve kafein tüketimi,
  • Zayıf ve uzun boy,
  • Sarışın ve kumral olmak.

Endometriozis Belirtileri

Endometriozisin temel belirtisi kasık ağrısıdır. Cinsel ilişki sırasında, büyük abdestinizi veya idrarınızı yaparken veya adetinizden hemen önce veya adet sırasında hafif, orta ve şiddetli ağrılar oluşabilir. Bu şikayetler endometriozisin bir bulgusu olarak görülür.

Semptomların şiddeti, hastalığın şiddeti ile paralel değildir. Dismenore önemli bir semptomdur.  Endometriozis belirtilerinden  herhangi birisine sahipseniz uzman bir hekime görünmenizde fayda vardır. Ayrıca, çocuk sahibi olamayan kadınların yaklaşık üçte birinde endometriozis bulunur.

Endometriozis Teşhisi

Endometriozis hastalığında şikayetlerin dinlenmesi ve ardından jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılması önemlidir. Pelvik muayene, laparoskopi, ve MR yöntemleri de hastalığın teşhisi açısından büyük önem taşımaktadır.

Endometriozisin Tedavisi

Endometriozis tedavisi medikal, cerrahi ve kombine olabilir. Endometriozis tedavisin ilk basamağı laparoskopi ile hastalığın tanınmasıyla başlar. Hastalık saptandıktan sonra tedavide çeşitli faktörler örneğin; hastanın yaşı, çocuk isteği, hikayesi, ağrıların şiddeti dikkate alınmalıdır.

Genelde açıklanamayan pelvik ağrı nedeniyle diagnostik laparoskopiye gerek görülür ve bu esnada tedavi de edilebilir. Hastalığın tanısı ancak laparoskopi ile en uygundur. Laparoskopi sırasında pelvis yan duvarları, over’in bütün yüzleri, mesane ve barsak yüzeyleri kontrol edilmelidir. Tanı için biyopsi çoğu zaman gerekmez. Gerektiği takdirde küçük miktarda doku örneği alınabilir.

Endometriozis tanı ve takibinde bir hücre yüzey antijeni olan CA-125 kullanılmaktadır. Özellikle endometriozis’li kadınlarda menstürasyon sırasında CA-125 düzeyi iki veya üç katına çıkabilir ve tedavinin takibinde yol gösterici olabilir.

İlaçla veya ameliyatla birlikte ya da her ikisiyle birlikte tedavisi yapılabilir.

Medikal Tedavi

Pelvik ağrıda medikal tedavi son derece başarılıdır. Medikal tedavi fazla adezyonları olmayan ve gebe kalmayan kadınlarda, gebelik istemeyenlerde uygulanır.

Ağrıyı gidermek için hormonlar kullanılabilir. Hormon tedavisi yumurtalıkların çalışmasını durdurmak için tasarlanmıştır. Bu hormonları sıralamak gerekirse;

  • Doğum kontrol hapları,
  • Progestin,
  • Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH),
  • Gestrinone.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi tedavi, hastaların büyük bir kısmında ağrının giderilmesinde ve gebelik oluşmasında oldukça başarılıdır. Endometrioziste infertilite cerrahisinde gaye, endometrial dokunun bir kısmını veya tamamını çıkarmaktır. Dokular çıkarılarak pelvis mümkün olduğu kadar normal kondisyonuna getirilmeye çalışılır. İnfertilite nedeniyle ameliyat edilen hastalarda başarı şansı hastalığın derecesi ile ilişkilidir.

Eğer gebelik söz konusu değilse, operasyonun gayesi hastanın şikayetlerinin giderilmesidir ve bu takdirde, radikal tedavi uygulanır.

En iyi zaman ve tedaviyi seçmek endometrioziste çoğu zaman zordur. Yapılan çalışmalar, medikal tedavi ve cerrahi tedavi sonrasında gebelik yönünden fazla fark olmadığını göstermektedir.

Sonuç olarak endometriozis, nedeni bilinmeyen ve birden fazla kuram ile açıklanmaya çalışılan bir hastalıktır.

  • L
    Lena03.12.2018

    Endometrozis teşhisi kondu,orgazm sırasında şiddetli sancı şikayetim var.doktorum "ameliyat gereksiz" diyor.Küçükde olsa bu kistler alımazmı

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Bu senin ve hekiminin vereceği bir karar bazen ameliyat öneriyoruz bazen ilaçla tedavi ediyoruz bazen sadece takip ediyoruz

  • O
    Onay03.12.2018

    Ben 2 buçk aydır evlyim sağ ve slda çikolta kisti çıktı birsi 6 cm diğeri 5cm Dr.6 ay içinde hamile kalmamı söyldi amelyt önrmedi şuan için

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Hiç gebeliği olmayan bir kadına çok büyük kesti olmadığı sürece ameliyatı çok önermiyoruz takip ediyoruz

  • Y
    Ysmn22.11.2018

    Merhabalr endometriozis olanlarda illa ki kist oluyor mu ?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Hayır zorunda değil ...eğer endometriozis odağı yumurtalıkta olursa kist olabilir

  • G
    Gül27.08.2018

    Endometriom hastasıyım. Bir ay önce 8.9cm di şimdi 10 olmuştur hemen hemen her ay 1 cm büyüyor ve dr ameliyat dedi rahim duvarına yapışık olabilir dedi ben 40 yaşındayım ve bir çocuğum var ikinci yi istiyoruz bu kist temizlenirken rahmime zarar verirlermi yada rahim alinmak zorunda kalinirmi birde sürekli mantar hastaligim var rahimde bunun sebebi çikolata kisti olabilirmi

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Çikolatamın sebebi bu değil...ameliyat gerekli gibi görünüyor ama gerek rahme gerekse yumurtalıklara zarar vermeden ameliyat istenir zaten ama açıldığından neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz maalesef

  • Y
    Yeşim26.08.2018

    merhabalar doktor hanım, visanne kullanımını yarıda bıraktıktan sonra görülen adetin hemen sonrasında hamile kalmak sakıncalı mıdır?

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Yok hayır

  • A
    Aylin26.08.2018

    Merhabalar, benim 7cm cikolata kistim var gecen sene mart ayinda bi ameliyat olup aldirmisdim kisti sonra 4 ay sonra ikizlere hamile kaldim ve malesef 8. haftada biri dsk oldu biride kalp atisi olmadigi icin aldilar. sonra 11. ayda kist tekrar olusmaya basladi bu seme 3. ayda tam aldiracakken kisti tekrar hamile oldugumu grendim 5cm cikolata kisti ile fakat 10. haftada kalb atisi gozukmedi tekrar kurtaj ile aldilar suan kistim 7cm de ve 2 dr aldir kisti diyor 3 dr aldirma hamile kal diyor ben ortada kaldim neyapmaliyim sizce? kan pihtilasmasi yokmus onun testini yaptirmisdim ama dsklerin sebebi ni arastirmiyorlar 2 kez normal diye. ben almanyada yasiyorum yoksa hemen gelirdim yaniniza.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu mutlaka genetik test yaptır düşüklerin için... kist için görmeden bşr şey diyemem maalesef

  • C
    Ceren05.08.2018

    Merhaba hocam. Benim 3 adet çikolata kistim var zaman zaman küçülüp tekrar büyüdü 2 sene önce öğrenmiştim 22 yaşında bekarım daha ileri zamanda çocuk olmasına engel olur mu suan hiç ilaç kullanmıyorum ilaçlar cok yan etki yapıyor ilaç kullanmalimiyim

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu kontrolde olmalısın bazen gebeliğe engel olabiliyor bazen sıkıntısız gebe kalınıyor

  • A
    Ayşegül03.08.2018

    Hocam merhaba. Ben cumartesi gebe olduğunu öğrendim ilk gebeliğimdi salı günü kanamam oldu ve doktor kan değeri düştüğü için düşük olduğunu söyledi. Farklı bir doktora gittim düşük nedeni ni öğrenmek için doktor ultrasona direk baktığı anda kist girdi biyo kimya istedi ve ca-125 667 ca-19-9. 57 çıktı doktir çok açıkll ameliyat olmam gerektiğini söyledi yumurtalık kanseri olma ihtimalim nedir . Ameliyattan sonra tekrar çocuğun olur mu.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu muhtemelen çikolata kisti olabilşr ama mutlaka ultrason görüntülerini görmem lazım bşr şey demem işin

  • I
    Izmirli20.07.2018

    Merhabalar doktor hanım. Çikolata kisti nedeniyle tüp bebek tedavisi gördüm ilk tedavide pozitif sonuçta aldım. Ancak 9. Haftada kalbi durdu bebeğin ve kürtaj olmak zorunda kaldım. Kürtaj olma aşamasında bir kaç doktor gezdim emin olmak için. Bir doktor çikolata kistim olmadığını myom olduğunu söyledi. Aynı zamanda çift rahimden şüphelendiğini söyledi. Diğer bir doktor uterus bicornus olduğunu söyledi. Kafam karıştı biraz daha önce bunların hiç birini bilmiyorduk. Sorum şu aslında rahmimiz böyle yorumlara açık mı? Çift rahim varsa bunu neden diğer doktorlar söylemiyor. Ya da boynuzlu rahim varsa? Birde bunlar bebeğin kalbinin durmasına sebep olabilecek şeyler midir? Şimdiden teşekkür ederim.

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Kuzu ultrasonla bazen ayrıntılı olarak bakılmayınca maalesef görülmeyebilir ... daha ayrıntılı inceleme yapmak lazım..bu uterus tiplerinin farklı özellikleri var ... benim uterus çeşitleri yazımı mıtlaka oku

  • Y
    Yasemin Bahari08.07.2018

    Hocam 2 yıl önce çikolata kisti tanisi kondu 5.5 cm kistim agrım falan yoktu ama son zamanlarda özellikle regl dönemimde dayanılmaz ağrılarım var ve sürekli şunu duyuyorum çocuğunun olması zor gerçekten zor mu iki arkadaşım bu nedenle çocuk sahibi olamiyo

    ASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN

    Ayrıntılı degerlendırme yapmak lazım

Güncelleme Tarihi: 05.12.2018
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353