Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

BLOG

Kondom, Prezervatif, Kaput

Kondom, Prezervatif, Kaput

Lateksten üretilen, erkek cinsel organına yani penise takılan, içerisinde genellikle spermisit denilen sperm hücresini öldürücü madde bulunan korunma aracıdır.

İlk kondom, yılan derisinden üretilmiştir. Sonraları keten, koyun derisi, hayvan barsağı gibi maddelerden üretilmiş son olarak latekste karar kılınmıştır. Yüzeyine nonoksinol-9 adı verilen spermisit madde eklenip sperm öçldürücü etkisi bulunmaktadır.

Kondom, boşalma esnasında spermi içinde hapseder ve sıvının kadın özel bölgesine ulaşmasını engelleyerek etki eder.

Koruyuculuk oranı uygulama şekline, zamanına ve kondomun kalitesine bağlıdır. Kondom seçimi bu yüzden çok önemlidir. Üzerinde üretim tarihi ve son kullanma tarihi bulunan ve spermisit içeren kondomlar tercih edilmelidir.

Gelelim size....

  • Canlar her ilişki esnasında farklı bir kondom kullanmalı çünkü her kondom tek kullanımlıktır.
  • Boşalma sonrası çıkarıldıktan sonra penis başında az miktarda da olsa sperm kalabilir o yüzden penis kadının özel bölgesinden uzak tutulmalı ya da penis yıkanmalıdır.
  • Serleşmeden hemen sonra, ilişkiye geçmeden hemen önce erkek cinsel organına uygun bir şekilde takılmalıdır. En sık yapılan hatalı uygulamalardan biri de cinsel ilişkiye kondomsuz başlanması ve hemen orgazm öncesi dönemde takılmasıdır.
  • Bu durum istenmeyen gebeliklerin oluşmasına neden olabilir. Çünkü boşalma olmasa bile erkekte uyarılma döneminde salgılanan sıvılarda az miktarda da olsa sperm hücreleri bulunabilir.
  • Kadında ya da erkekte lateks ve/veya kondomun içerdiği spermisit ajanlara karşı allerji olması durumunda kullanılmamalıdır.
  • Kurallara uygun olarak kullanıldığında başarı oranı %90 civarındadır. Spermisit maddeler içeren kondomların koruyuculuk oranları daha yüksektir.
  • Düzensiz cinsel yaşamı olan çiftler için en uygun korunma yöntemidir.
  • Ulaşılması kolaydır ve ucuzdur.
  • Hem Gebelikten korur hem de AIDS, Hepatit B, C virüsü ve HPV (genital siğil) dahil tüm mikropların ilişkide birinden diğerine bulaşmasını önler. (Bu özellik diğer korunma yöntemlerinin hiç birinde yoktur ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim Sayılan hastalıkların SADECE genital temasla bulaşmadığı unutulmamalıdır. (Hepatit B öpüşmeyle, HPV'nin prezervatifin kaplamadığı bölgenin temasla bulaşması gibi).

İlişki sırasında prezervatifin yırtılma riski her zaman olabilir.

Çok nadir olmak kaydıyla allerjik reaksiyon görülebilir.

Kondomunuz yırtıldı mı?

Eğer usulüne uygun takılmışsa ve baş kısmı penis ucuna geçirilmiş ve penise tam oturtulmuş ise yırtılma çok nadir görülür. Kondom yırtıldığında acil korunma uygulanması gerekir.

Kondom çıkartırken vajinada mı kaldı?

Bu durumda kadın ya da erkek dikkatli bir şekilde işaret ve işaret ve orta parmaklarını birleştirerek vajinaya yavaşça sokup kondomu bulunduğu yerden çıkarabilir. Ama bu bazen söylenildiği kadar kolay olmaz. 24 saat içinde çıkarılamayan kondom konusunda hekiminizden yardım almalısınız, çünkü bunu unutup sonra ağrı nedeniyle ve aşırı iltihaplanarak bana gelmek istemiyorsanız ki az olmamak kaydıyla buna rastlıyorumL Kondomun yırtılması sırasında ortaya çıkan gebe kalma vbe cinsel yolla geçen hastalık riski burada da geçerlidir.

Kondomun gebelikten korunmada eğer optimum şartlar sağlanmazsa çok etkili bir yöntem olduğunu söyleyemem. Bu nedenle prezervatif kullanımıyla korunan çift, bir haftalık bir adet gecikmesinden itibaren veya gebeliğe bağlı belirtiler oluştuğunda mutlaka en kısa zamanda gebelik testi yapmalı, ya da hemen hekimine başvurmalıdır.

♦ ♦ ♦
GEBELİKTEN KORUNMA
♦ ♦ ♦
Güncelleme Tarihi: 13.05.2019
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353