Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

BLOG

Kadınlardaki hormon seviyesinin günlük hayata etkisi nedir?

Kadınlardaki hormon seviyesinin günlük hayata etkisi nedir?

Günlük hayatta bir saati bir saatini tutmuyor diye kızdığınız eşinizin aslında hormon kurbanı olduğunu biliyor muydunuz ?!!!!

Kadınlardaki hormon seviyelerinin adet döngüsü boyunca sosyal davranışı etkilediği tespit edildi. Yumurtlama sırasında karşı cinse olan ilginin artmasının yanı sıra, dönem öncesi duygu durum bozukluğu ve sinirlilik hali zaten bilinmekteydi. Çalışma Almanya Goethe Üniversitesi’nde 400 kadın üzerinde yapıldı.

Katılabilme Şartları

Bu çalışmaya doğal adet döngüsüne sahip olan katılımcılar seçildi. Başka bir deyişle doğum kontrol hapı kullanmamaları, hamile olmamaları ve henüz menopoza girmemiş olmaları katılma kriterleri olarak belirlendi.

Çalışmada kadınların insanlarla olan işbirliği istekliliği karşılaştırıldı. Bunun için yumurtlama döneminde olan ve adet gören kadınlar seçildi. Yumurtlama döneminden birkaç gün sonra ve adet sırasındaki östrojen ve progesteron hormonlarının düzeyleri tespit edildi.

Araştırmacılar, uzmanlar yardımıyla psikolojik ölçek olan “Sosyal Değer Oryantasyonu” (Social Value Orientation) kullanarak kişilerin işbirliği için bireysel istekliliklerini ölçtüler. Bunu yapmak için de kadınlardan hayal ettikleri parayı kendisi ve tamamen yabancı bir başka kişi arasında bölüştürmelerini istediler.

Çalışma Sonuçları

Bu çalışmada, paylaşma konusundaki istekliliği yüksek olan kadınların gerçek hayatta daha fazla bağışta bulundukları, araba yerine metro kullandıkları ve görüşmelerde uzlaşmaya daha istekli oldukları tespit edildi. Çalışma sonucunda kadınların adet sırasında ve sonrasında yumurtlamadan birkaç gün sonra elindekilerini bir yabancıyla paylaşmaya daha eğilimli olduğunu gösterildi. İstatistiksel olarak kadınlık hormonu olan östrojen seviyesi ne kadar yüksek olursa, kadınların paylaşma isteğinin o kadar düşük olduğu sonucuna varıldı.

Süt salgılanmasını sağlayan oksitosin, ve erkek seks hormonu olan testosteron gibi hormonların insanlarda işbirliği yapma istekliliğini etkilediği önceden yapılan çalışmalarda tespit edilmişti. Bu çalışmadan elde edilenler daha önceden yapılan söz konusu çalışmaların sonucu ile örtüşmektedir.

Benim aslında daha çok merak ettiğim başlıkta da yazdığım gibi işbirliğine istekli olma döngüsüne bağlı dalgalanmaların kadının günlük hayatını ne kadar etkilediği ve hangi yaşama alanlarının bundan özellikle etkilendiği konusu oldu. Eğer hormonlar davranışlara bu kadar çok etki ediyorsa, doğum kontrol hapları gibi sentetik yapılan bazı hormonların kadın beyninde nasıl devasa bir güç yaratacağını buyrun siz düşünün…

Ha bu arada kadınlardan hangi zamanlarda bir şey isteyeceğinizi ve reddedilmeyeceğinizi öğrendiniz. Bu da benim size küçük bir kıyağım olsun…

Güncelleme Tarihi: 12.01.2019
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353