Diva KadınASSOC. PROF. DR. GÖKÇEN ERDOĞAN0312 417 1788MENÜ

BLOG

Kadının Biyolojik Saati Erkekten Farklı

Kadının Biyolojik Saati Erkekten Farklı

Kadının biyolojik saatinin erkeğe nazaran daha erken yavaşladığı ve durduğu konuşulur hep. Yalan da değil hani.Kadın sağlığı açısından bakıldığında menopoz dönemini işaret eden bu söylem, cinsel yaşamda da söz konusu olursa evlilikler ve evliliğe dönüşmemiş ilişkiler için sıkıntılar doğuracağı gün gibi ortada. Kadınlar için psikolojik olarak da oldukça sıkıntılı geçen bu süreç yani menopoz, adetten kesilmek ve doğurganlığın sona ermesi anlamına gelir. Fakat son yıllarda dünyada menopozu geciktirici çok sayıda ilaçtan söz ediliyor. Kulaktan dolma bilgilerle bunları edinmemeniz ve jinekoloğunuza muayene olmanız sonrası onun önerileri ışığında ilaç kullanmanızı tavsiye ederim. Maalesef bitkisel formüller ve rastgele kullanılan ilaçlar nedeniyle ters reaksiyona maruz kalmış kadın hastalarımız azımsanmayacak kadar fazla. Sağlıklı bir yaşam şekli, düzenli ve doğru ilaç kullanımı ve genel sağlığa da dikkat ederek hastalıklara karşı korunaklı olma, menopoz yaşını ileriye atmaya yardımcı oluyor. Bununla birlikte hem bir jinekolog hem de bir cinsel terapist olarak bu sürecin yataktaki yansımalarına ilişkin de söyleyeceklerim var elbette.

Öncelikle menopoza girince kadınlığın da bittiği algısının yanlışlığını fark etmek gerekir. Cinsel yaşam bazı etkilenmeler yaşasa da sürer ve kadın bu sürecin psikolojik etkileriyle ne kadar yorgun düşerse düşsün atlatabilir. İhtiyacı olan şey anlayışlı bir partner, eş ve hatta çocuklar, tıbbın sunduğu imkanlar, tabiatın sunduğu mucize ürünlerdir. Ve tabi istek ve inanç.

Menopoz, kadında yumurtalıktaki yumurtaların aktivitelerinin tamamen bitmesi sonucunda adet kanamalarının da bitmesidir. Bir kadına menopoza girdiğini söyleyebilmemiz için en az 1 yılı kanamasız geçirmesi gerekir. Son yıllara kadar menopoz yaşı 51-52 iken artık Türkiye’de ve dünyada bu yaş 50 ninaltına düşmüş hatta artık 48-46 diyoruz. Bu da kulağa ürkütücü geliyor tabi.

Menopoza giriş yani biyolojik saatin yavaşlaması sürecini anlatmadan önce bu sürecin saptanması aşamasından neler yapıldığını hatırlatmak istiyorum.

Menopoz teşhisi sürecinde;

  • Kan sayımı, idrar testi
  • Kan yağları (total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol, trigliserid)
  • Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri (ALT, AST, üre, kreatinin)
  • Kandaki Kalp belirteçleri (CRP, homosistein)
  • TSH, st3 st4: Guatr testleri
  • Smear testi
  • Mamografi
  • Ultrason
  • Kemik yoğunluk ölçümü

Normal menopoz döneminin dışında bir de beklenmeyen yaşlarda gelişen ve şüphelenildiğinde mutlaka bir uzmana başvurulması gereken ‘erken menopoz’ vardır ki kesinlikle tıbbı ve acil vakadır, dikkatinizi ister.

Menopoza giriş yaşımızı seçemeyiz. İlk adet, gebelik, doğum, emzirme, korunma yöntemleri, eğitim gibi değişkenler bunu belirlemez. Sigaranın hızlandırdığı, alkolünse geciktirdiği bilinir. Ve maalesef annesi menopoza erken giren kadınların da ortalama o dönemlerde menopoza girmesi beklenir. Gebe kalmış ve doğum yapmış kadınların da menopoz yaşı diğerlerine nazaran daha geç gelir.

Bir jinekolog ve cinsel terapist olarak olarak çalışmalarım, kadınlarda bir devrin bittiğinin işareti olarak kabul edilen menopozun aslında yeni bir devrin başlangıcı olduğunu gösterir nitelikte. Kadın olmak yumurtalıkların aktiviteleri bitince bitiyorsa yanmışız biz!

Tabi bu menopozu hafife aldığımız anlamına gelmesin. Bu sürecin sıkıntılı geçtiğini kabul etmek gerekir ama hafifletmek konusunda yapabileceklerimiz var. Kadınlar için geçici bir dönem çeşitli fiziksel ve ruhsal değişimlerle kendimizi kötü hissedeceğimizi ama bunun başta da söylediğim gibi geçici bir süreç olduğunu, sadece vücudun bu geçiş süresinde biraz bocaladığını kabullenerek hazırlanmalıyız bu sürece. Beslenmede ve genel olarak hayat kalitemizi korumada, cinsel yaşamımızı sürdürmede özenli seçimler yapma konusunda ısrar edersek biyolojik saatimizle yarışabiliriz. Çünkü acaba menopoza mı girdim diye paranoyalara kapılarak beklemek, süreci hızlandırabilir. Bu süreçte cinsel yaşantımızı sürdürmeye gayret etmeliyiz. Partnerimizin anlayışının önemini ona menopoza girmeden önce anlatmamız, açıkça konuşmamız bu stresli süreci daha rahatlamış geçirmemizi sağlayabilir. O yaşa gelene dek hiç fantezi yapmadık mı, istediklerimizi söylemedik mi, çocuklarımızı düşünerek standart ve biraz da karı kocalar gibi mi yaşadık? Evet çok mümkün. Fakat kendimizi düşünme ve kendi üzerimize titreme yaşımız, dahası ‘olgun kadın seksiliği’ devrimimiz gelmiş olabilir.

Gelen vakalarda da sıklıkla gördüğümüz bir şey var ki biz kadınlar önce bocalıyor, dünyanın dönmeyi bıraktığını düşünüyor sonra da kendimiz için bir şeyler yapmaya başlıyor ve daha da sosyalleşiyoruz. Bu açıdan bakıldığında evet yepyeni bir dönem.

İhaneti sıklıkla konuşuyoruz ilişkiler konusu açılınca. 40ını aşmış adamı ancak teneşir paklayacak gibi oluyor ve daha genç heyecanlar peşinde koşuyor. Eğer kadın da menopoza girmişse bunu nerdeyse hoş görüyor ve ‘erkektir bende bulamadığını dışarda bulması normaldir’ diyor. Hayır değildir. Çünkü sizde bulamadığı şey yumurtalık olabilir, cinsellik değil. Siz ritminizi bozmazsanız cinsel yaşamınız aynı kalmayı bırakın renklenebilir. Üstelik bu menopoza girmiş kadınlar için değil, girmesinin yaklaştığını düşünüp kendini salan kadınlar için de geçerli. Biyolojik saatiniz durmuyor, sadece yavaşlıyor. Siz menopozla gelen bu yavaşlamayı başka açılardan hızlanarak azaltabilirsiniz. Spor, beslenme, sosyal doyum, kendini tanıma, renkli cinsellik bunun birkaç önemli etkeni.

Biyolojik saatinizin yavaşladığını size en net biçimde hatırlatan şey menopoz olsa da durduğunu hatırlatmaya yetmez. Hayat sürdükçe ve siz de gereken desteği alarak ve isteği kendinizde bularak cinsel yaşantınızı sürdürürseniz evliliğiniz, ilişkiniz kusursuz devam edebilir. Biyolojik saatin tamamen durduğu ölüm anına dek, erkekle yarışmamanız için hiçbir sebep yok. O menopoza girmiyor diye dünyayı tek başına ya da yabancılarla fethedecek değil. Dünyası olmaya bakın ve iyi-kötü tüm süreçlerinizde yatak arkadaşlığınızı sürdürün.

Güncelleme Tarihi: 29.08.2018
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Editör
Assoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Assoc. Prof. Dr. Gökçen ErdoğanDiva KadınAssoc. Prof. Dr. Gökçen Erdoğan
0312 417 17880533 283 8353